Home / Frequently Asked Questuions

Frequently Asked Questuions

1.What are the various types of Micro Irrigations Systems Implemented in Andhra Pradesh?


Ans. Andhra Pradesh Micro Irrigation Project is adopted “Drip, Portable Sprinkler, Semi Permanent Sprinkler, Mini Sprinkler, Micro Sprinkler and Rain guns” Micro Irrigation Systems.


2.What are the sources of Micro Irrigation system for farmers?


Ans. Open well, Bore Well, Tanks & Canals are different sources of Micro Irrigation systems.


3.Type of Irrigation Techniques followed in Andhra pradesh Micro Irrigation Project (APMIP) for both Drip and Sprinkler Irrigation Systems?


Ans. For Drip Irrigation system both Online and In line Irrigation methods followed as per the farmer crop spacing. For large crop plant spacing like orchid and oil palm crops “Online” methods like “Gravity-fed Family, Micro Jets, Micro sprinklers, Drippers / Emitters and Mini Sprinkler” methods are followed. For Small crop plant spacing like vegetable, flowers etc.. crops “In line” like “Surface and sub surface” methods are followed in Andhra Pradesh Micro Irrigation Project.


4.Who is eligible for subsidy in Andhra Pradesh Micro Irrigation Project (APMIP)?


Ans. All farmers of Ahdhra Pradesh are eligible for Subsidy.


5.What is Drip Irrigation. How drip Irrigation Works?


Ans. Drip irrigation is a form of irrigation that saves water and fertilizer by allowing water to drip slowly to the roots of many different plants, either onto the soil surface or directly onto the root zone, through a network of valves, pipes, tubing, and emitters. In this drip irrigation, water is applied near the plant root through emitters or drippers, on or below the soil surface. The soil moisture is kept at an optimum level with frequent irrigations. In this method irrigation water is conveyed on the surface in 12 to 16 mm diameter tubing’s fed from large feeder pipes.


6.What are the major components use in Drip Irrigations?


A. Control valves - It controls the discharge and pressure in the entire system.

B. Fertilizer / venturi Tank - It is slowly add a measured dose of fertilizer into the water during irrigation. This is one of the major advantages of drip irrigation over other methods.

C. Screen or Sand Filters - Cleans the water, remove fine material suspended in the water.

D. Lateral pipes - Mainlines, Sub main and laterals supply water from the control head into the fields. They are usually made from PVC or Polypropylene.

E. Drippers / Emitters - These devices used to control the discharge of water from the lateral to the plants.


7. What is Sprinkler Irrigation. How drip Irrigation Works?


Ans. Sprinkler irrigation is a method of applying irrigation water which is similar to natural rainfall. Water is distributed through a system of pipes usually by pumping. It is then sprayed into the air through sprinklers so that it breaks up into small water drops which fall to the ground. In the sprinkler technique of irrigation, water is sprinkled into the air and allowed to fall on the ground surface just like rainfall. The spray is done by the flow of water under pressure through small orifices or nozzles. The pressure is generally obtained by pumping. Through proper selection of nozzle sizes, operating pressure and sprinkler spacing the amount of irrigation water required to refill the crop root zone can be applied almost uniform at the rate to suit the infiltration rate of soil.


8. How to apply Drip or Sprinkler Micro Irrigation Systems in Andhra Pradesh?


Ans. Farmer can apply under APMIP scheme in every village wise Meeseva centers or District Micro Irrigation Project Directors office along with Land Document, Aadhaar card and live bank account proof.


9. Is farmer having liberty to select the Micro Irrigation System Supplier?


Ans. Yes, farmer is free to select the MI Supplier of his/her choice


10. Which type of guidance a farmer will get from APMIP and MI Supplier?


Ans. APMIP and MI Supplier will train farmer for Crop rotation, use of irrigation water, irrigation schedule, inter cropping, dose of chemical fertilizers, advice about disease and pests control during training programmes. So that farmer can run the system without any interruption.

Contact Information

Project Officer, APMIP, 1st Floor, T.T.P.C Building in Old Market Yard, Chuttugunta, Guntur - 522007.

horticulturedept@yahoo.co.in

1-800-425-2960

PD & APD Contact Details

This Website belongs to Department of Horticulture,State Government of Andhra Pradesh, India.
Designed & Developed By